A leggyakoribb gyermekkori sportsérülések - akut sportsérülések

2021.03.03

1. Növekedési zónában bekövetkező törések

A kisgyermekeknél a növekedési zónában bekövetkező törések a leggyakoribbak. A Philadelphiai Gyermekkórház szerint a leggyakoribb növekedési zónában bekövetkező törések a következő csontokban fordulnak elő:

- Combcsont (femur)

- Az alsó lábszár csontjai (sípcsont és szárkapocscsont)

- Az alkar külső csontja (orsócsont), a csuklónál

- Boka-, lábfej- vagy csípőcsont

- Az ujjak hosszú csontjai (ujjpercek)

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete szerint a gyermekkori törések 15 százalékát a növekedési zóna sérülései okozzák. Kétszer olyan gyakran fordulnak elő fiúknál, mint lányoknál. A fiúknál a növekedési zónában bekövetkező törés a legnagyobb valószínűséggel 14 és 16 éves kor között fordul elő. A lányoknál 11 és 13 éves kor között nő meg e sérülések valószínűsége.

2. Ficam (váll és térdkalács)

A ficamok általában két, normál esetben érintkező csont közötti érintkezés teljes elvesztését jelentik.

A vállficam a leggyakoribb sérülés az olyan kontakt sportágakban, mint az amerikai futball és a rögbi, valamint a fej felett játszott sportokban, mint például a röplabda, a baseball, a kosárlabda és a súlyemelés. Az Aspetar nevű sportorvosi szaklap szerint korábbi beszámolókból az látszik, hogy a középiskolás sportolóknak négyszer nagyobb eséllyel ficamodik ki a válluk, mint a felnőtteknek.

A térdkalács diszlokációját okozhatja ütközés vagy túlzott csavarás vagy túlhúzás. Ha egy baseball játékos úgy lendíti meg az ütőt, hogy közben a lábát elfordítás nélkül egy helyben tartja, akkor a térdkalács kimozdulhat a helyéről a terhelődéstől. A térdkalács-ficam gyakori a kontakt sportokban, de az olyan ugró és csavaró mozdulatokkal járó sportokban is, mint a baseball, a kosárlabda, a röplabda, a torna és a tánc. Ritkábban fordul elő olyan sportokban, amelyek nagyobb térdvédelmet igényelnek, mint például a hoki.

3. Elülső keresztszalag (ACL) szakadás

Az elülső keresztszalag az egyik leggyakrabban sérülő térdszalag, évente mintegy 200 000 sérüléssel. A sérülést korábban felnőtt sérülésnek tekintették, de mivel a gyerekek egyre inkább a versenysportok részeseivé válnak, egyre több fiatal sportoló szenved ACL-sérülést.

Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a lányok nyolcszor nagyobb eséllyel szenvednek keresztszalag-sérülést. A gyermekek elsősorban az olyan tevékenységek során vannak kitéve a sérülés kockázatának, amelyeknél jellemző a lassulás vagy a gyors irányváltás, mint például az amerikai futballban vagy a fociban.

Szerencsére a keresztszalag-sérülés a térd megerősítésével megelőzhető.

sportorvos.hu