A rezisztencia edzés gyermek- és serdülő korban

2021.05.25

A rezisztencia edzés (külső ellenállással szemben végzett izommunkát tartalmazó edzés) nemcsak a sportteljesítmény javítása szempontjából jelentős, hanem javul a hajlékonyság, kedvezően változik a testösszetétel, és a szérumlipidek kis mértékű csökkenése is megfigyelhető. Az erőfejlesztő program segít a sérülések megelőzésében is, ugyanis a gyenge fizikai kondíció az elsődleges oka a fiatalkori sérüléseknek. A rezisztencia edzésről kimutatható, hogy mind az izom, mind a csonttömeg növekedéséhez hozzájárul, tehát a gyermekek ilyen típusú edzésprogramban való részvételét - ellentétben a korábbi hiedelmekkel - támogatni kell. A Nemzetközi Sportorvos Társaság (FIMS) állásfoglalása szerint a rezisztencia edzésprogram biztonságosan végezhető, és gyermekeknél és serdülőknél egyaránt az erő növekedését eredményezi. Ehhez azonban szigorúan be kell tartani a következő alapelveket:

- A rezisztencia edzésprogram csak jól képzett szakember folyamatos ellenőrzése mellett végezhető. A rezisztencia edzés megkezdésekor a legnagyobb hangsúlyt a megfelelő technika megtanítására kell fordítani.

- Az erőfejlesztéshez alkalmazott eszközök biztonságát ellenőrizni kell, és méretüknek alkalmazkodnia kell a gyermekek méreteihez.

- A nagy intenzitású edzést kerülni kell. Maximális intenzitás nem végezhető 16 éves kor vagy a Tanner szerinti 5-ös stádium (a felnőttkori szexuális érettség) elérése előtt.

- Az edzés intenzitását fokozatosan kell növelni.

- A rezisztencia edzés nem helyettesíti, csak kiegészíti az egyéb fizikai aktivitást.

- Az edzésprogramnak sportspecifikusnak kell lennie.

- Minden gyakorlatot ellenőrzött módon kell végezni, a mozgás teljes terjedelmében.

- A gyors, hirtelen és ballisztikus mozgások kerülendők.

- Minden edzésnél a bemelegítést követően nyújtási gyakorlatok és az edzés után levezetés szükséges.

sportorvos.hu