A röplabda idén is a Sport évkönyvben

2020.12.28

Ahogyan 1988 óta minden évben, úgy idén is - annak ellenére, hogy a járvány fenekestől felforgatta a világot, benne a sportot is - a Magyar Olimpiai Bizottság gondozásában megjelent a Sport 2020 évkönyv. Az évek óta immár tematikusan szerkesztett kiadványban természetesen a röplabda is helyet kapott.

Bár a tervezett események jelentős része elmaradt, szerencsére azért volt még olyan a sportágunkban, amelyet sikerült megrendezni. Sőt, mondhatjuk, hogy a röplabdázás még viszonylag jól megúszta a helyzetet - legalábbis a többi sportághoz képest.

Ugyan a válogatottak programjai meghiúsultak, és a felnőtt és korosztályos bajnokságot is idő előtt kellett lefújni, de még időben sikerült lebonyolítani a Magyar Kupa négyes döntőit, és a magyar érdekeltségű csapatok az európai klubsorozatokban is be tudták fejezni szereplésüket. Nem is akárhogyan, hiszen a Vasas Óbuda több mint egy évtized után képviselhette a magyar színeket újra a Bajnokok Ligájában, a Swietelsky-Békéscsaba a Challenge Kupában játszhatott negyeddöntőt, a Pénzügyőr pedig a férfiaknál mérkőzött a nyolc közé jutásért, amire szintén elég régen volt példa.

A nyári strandröplabdaprogramokat pedig teljes egészében sikerült lebonyolítani, s a szakág elég komoly generációváltáson esett át az idén, erőteljesen előre törtek a fiatalok, hiszen a Lupán megrendezett finálé négyes döntőjébe zömében olyan versenyzők jutottak be, akik még el sem érték a 20 éves kort. Ráadásul mindez már a nemzetközi eredményekben is megmutatkozott, hiszen a Vasvári testvérek minden eddigi rekordot felülmúlva az ötödik helyen zártak a korosztályos Európa-bajnokságon.

A sportág idei, erősen speciális évét is a Magyar Röplabda Szövetség sajtómunkatársa, Karádi Zoltán foglalta össze az évkönyvben, aki immár majdnem három évtizede állandó szerzője a kötetnek. Az összefoglaló mellett pedig a 329-szeres válogatott, kétszeres olimpiai negyedik és háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Bardi Gyöngyivel is készített egy hosszabb lélegzetvételű interjút. A szerző az elmúlt években kialakult szokásának megfelelően tiszteletpéldányát idén is felajánlotta az MRSZ-nek, amelyet Ludvig Zsolt főtitkárnak nyújtott át.

Aki esetleg még nem talált karácsonyi ajándékot röplabda- és sportkedvelő rokonának, annak szíves figyelmébe ajánljuk az igencsak reprezentatív külsejű kiadványt.

hunvolley.hu