ELKEZDŐDÖTT A NETFIT® MÉRÉSI IDŐSZAK AZ ISKOLÁKBAN

2021.01.26

Az iskolákban a tanév rendjéről szóló rendeletnek megfelelően hétfőn elkezdődött az aktuális fittségmérési időszak, amelynek eredményei alapján pontos képet kapnak majd a pedagógusok, a szülők és a döntéshozók a diákok fittségi állapotáról. A NETFIT® mérés az 5-12. osztályos tanulók bevonásával zajlik, azonban mivel a középfokú oktatási intézményekben jelenleg tantermen kívüli, digitális munkarend van érvényben, így most csak az 5-8. osztályok tanulóinak mérése kezdődhet meg a motoros próbák és egyéb vizsgálatok teljesítésével. A középiskolákban az előkészítő, adminisztratív feladatok elvégzése a hangsúlyos (mérési azonosítók megküldése, tanulócsoportok létrehozása, osztályba sorolás), amely a tantermi oktatás - reményeink szerinti - újraindulásával hamarosan, a mérési időszak jogszabályban meghatározott keretei között folytatódhat a tesztek megvalósításával.

A tavaly március óta zajló pandémia a fiatalok fittségi állapotára sajnos nincs jó hatással (erre már 2020. nyarán rámutatott az MDSZ és partnerei által készített nemzetközi felmérés), hiszen alaposan szűkült a rendszeres testmozgás lehetőség mind az iskolákban, mind az iskolákon kívül. Mindez várhatóan a fittségi mutatókban is megmutatkozik majd, ezért idén különösen fontos, hogy a pedagógusok segítségével tavasz végére az iskolák, a pedagógusok, és nem utolsó sorban a szülők is reális képet kapjanak az iskolás korosztály fittségéről. Ennek segítségével mind a családok, mind pedig a testnevelésben és a diáksportban dolgozó szakemberek figyelmét felhívhatjuk, hogy kiemelt hangsúlyt kell fordítani a tanulók állóképességének és vázizomzat fittségének fejlesztésére, valamint testösszetételének monitorozására.

A NETFIT® egészségközpontú mérési és értékelési rendszer, amely meghatározó profilok szerint (állóképesség, testösszetétel és tápláltság, vázizomzat fittsége, hajlékonyság), és tudományos alapokon, előre meghatározott fittségi értékekhez képest minősíti a tanulók fizikai állapotát az egészség szempontjából. Az 5. osztálytól felfelé elvégzett mérések eredményei alapján a tanulók megtudhatják, hogy fittségük fejlesztésre szorul-e, vagy az egészségzónába tartoznak (melynek megtartása, illetve fejlesztése szintén aktivitást igényel).

A NETFIT® rendszerhez tartozik egy online, diagnosztikus értékelő és adatkezelő platform is. Ennek köszönhetően a pedagógusok, a szülők és a diákok is évről-évre nyomon követhetik fittségi eredményeik változását, a felmérést végző testnevelők pedig ehhez képest tehetnek javaslatot azon mozgásos tevékenységek minőségére és mennyiségére, amelyek a tanulók fejlődését segíthetik. A Magyar Diáksport Szövetség által működtetett NETFIT® rendszerben minden tanuló és szülő egyénre szabott, szöveges és vizuális értékelést kap az aktuális fittségi állapotról.

A 2020/2021. tanév rendjéről szóló 27/2020. (VIII. 11.) EMMI rendelet szerint a kötelező méréseket 2021. január 11. és 2021. április 23. között kell megszervezniük az érintett iskoláknak. A mérés eredményeit az érintett nevelési-oktatási intézmények 2021. május 28-ig töltik fel a NETFIT® rendszerbe. A pandémia miatti esetleges bármilyen későbbi változás esetén az MDSZ és az Oktatási Hivatal folyamatosan tájékoztatni fogja az érintetteket.

mdsz-hu