“Fel kell tölteni a lelki benzinkutat!” − dr. Lénárt Ágota

2020.07.10

"A sportolóknak függetlenül attól kell tenniük a negatív hatást keltő szituációk leküzdéséért, hogy az milyen eredménnyel zárul. Azt se felejtsük el, hogy a humor, az önjutalmazás, a megerősítés és a siker átélésének szerepe még fontosabb lesz, mint korábban" − mondta dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű online konferencián.

"Tényleg mentálisan a legnehezebb? A válaszom egyszerű: igen, nagyon nehéz, mivel a sportolók elveszítették a forgatókönyveiket. Alapesetben ők mindig pontosan tudják, mit kell tenniük azért, hogy elérjenek a következő célig. A jelenlegi szakasz pontosan emiatt tűnhet kilátástalannak. Megfelelhetetlen kérdések merülnek fel a versenyzők fejében: »biztosan képes vagyok meglépni a következő lépcsőfokot? Odaérhetek még? Megtörténhet bármi úgy, ahogyan elterveztük?« A bizonytalanság okozza az egyik legfőbb gondot, ehhez hasonló helyzetre ugyanis eddig még nem volt példa."

A tanszékvezető kifejtette, hogy a bizonytalan helyzetben a sportolók sokkal többet foglalkoznak a jövőjükkel. Ez fontos, de nem veheti el a pszichés energiát a felkészüléstől. Az erre adott reakcióban egyaránt közrejátszik a szülői minta, a korábban tapasztalt élmények, valamint az érettség. A sportpszichológus feladata az is, hogy a versenyzőket alkalmassá tegyék a mentális hibák javítása.

"A tevőleges cselekvés csökkenti a szorongást: a sportolóknak függetlenül attól kell tenniük a negatív hatást keltő szituációk leküzdéséért, hogy az milyen eredménnyel zárul. Azt se felejtsük el, hogy a humor, az önjutalmazás, a megerősítés és a siker átélésének szerepe még szükségesebb lesz, mint korábban. Fel kell tölteni a belső, lelki benzinkutat! Emellett: ha egymást segítjük, azzal magunknak is jót teszünk, ez egyaránt pozitív löketet adhat a mindennapokhoz."