Rizstorta recept – sportolóknak kisétkezéshez

2020.11.23

Összetevők (12 darab elkészítéséhez)

500 g "A" rizs, a legjobb a sushi rizs, ha nem áll rendelkezésre, rizspuding vagy rizottó rizs is lehetséges (fontos, hogy főzés után tapadós legyen!)

150 g Szárított gyümölcs, ami lehet 4 db szárított füge (± 60 g) vagy 8 datolya (± 60 g), vagy 30 g szárított áfonya, de ízlés és elérhetőség szerint bármilyen más aszalt gyümölcs is

30 g mandula

2 db érett banán

2-3 szelet étcsokoládé (kb. 30 g)

1 teáskanál só

½ tk fahéj

1 csipet vanília

ízlés szerint, ha nem elég édes, akkor némi (1-2 evőkanál) méz vagy barna cukor

Elkészítés

Főzzük vízzel a rizst puhára;

Főzés közben az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk, és hozzáadjuk a rizshez. A masszának a főzési idő vége felé nagyon szilárdnak kell lennie;

A főzés végén a dióféléket (dió, mandulas stb.), a kis darabokra aprított csokoládé, a tört banánt és a fűszereket belekeverjük a masszába;

Ízlés szerint fűszerezzük - ha még mindig nem elég édes, édesítsük meg mézzel vagy barnacukorral;

Adjuk hozzá a sót, de ne legyen sós az íze (ha edzés közben sportitalokat is fogyaszt, elhanyagolhatja a rizstortában lévő sót);

A keveréket tegye egy sütőpapírral kibélelt sütőedénybe (kb. 3-4 cm magas legyen) és simítsa el (nedvesítsen meg egy kanalat és a hátával erősen nyomja le a masszát, és úgy simítsa ki);

Pihentesse egy éjszakán át, és másnap vágja 12 darabra. Csomagolja egyenként alufóliába.

Néhány napig hűtőszekrényben eláll vagy tartsa lefagyasztva őket.

sportorvos.hu