Röplabda: a gyermekválogatottakban is elkezdődött a munka a játékosok feltérképezésével

2021.04.16

Dabason edzőtáborozott Gyurkó Sándor vezetésével a gyermek fiú röplabda-válogatott, ezzel párhuzamosan ugyanezen korosztály leány képviselői Halász Márta irányításával Dunabogdányban készültek.

A szövetségi kapitányokat Gyurkó Sándort (fiúk) és Halász Mártát (leányok) arra kértük, hogy értékeljék az edzőtáborok tapasztalatait. A fiúknál az első csoportban 22-en, a másodikban 18-an vettek részt.

- Először is nagyon örülök, hogy az ország minden egyesülete konstruktívan állt az együttműködéshez. Komoly szakmai megalapozottság alapján küldték hozzánk a tehetségeket. Összesen 40 gyereket néztünk meg az ötnapos tábor alatt - nyilatkozta Gyurkó, az U15-ös fiúk szakvezetője. - Szerencsére minden játékosnak negatív lett a koronavírus-tesztje, így teljes kerettel tudtuk megkezdeni az edzőtábort. A fiatalok éhesen és nagyon lelkesen vágtak neki a munkának. Ebben a pár napban antropometriai, kondicionális és sportág specifikus felméréseket tartottunk. A két csoportból tervezek összerakni a 16-18 főből álló magot, de a többieket se szeretném szem elől veszíteni, hiszen ebben az életkorban még rengeteget fejlődhetnek a fiatalok.

A lányoknál Halász Márta több mint 50 tehetséges röplabdázót vett szemügyre.

- Sajnos a pandémia nagyon megnehezítette az elmúlt egy esztendőben ennek a korosztálynak a bajnoki versenyeztetését. Emellett a saját teremmel nem rendelkező kis kluboknak az edzési lehetőségek is nagyon behatároltak. A jelenlegi bajnoki évadból összesen két forduló zajlott le, ezért igyekeztem most minél több reménységet személyesen felmérni - fogalmazott az U14-es lányok trénere. - Meccsek hiányában megkértük a klubokat, hogy ajánljanak játékosokat számunkra, és összesen 93 nevet kaptam az egyesületek edzőitől. Szeretném mindannyiukat megnézni majd idővel, a mostani két turnusban 51-en vettek részt, a harmadik csoport összetartására pedig nyáron kerül sor. Ezt követően fog kialakulni a szűkített 25-30 fős állomány.

A jelenlegi U14-es korosztály 2023-ban a hazai rendezésű serdülő Európa-bajnokságon léphet majd, amelynek Békéscsaba lesz a helyszíne.

- Nyáron az U16-os lányoknak Nyíregyházán rendezik az Eb-t, ezért szeretnénk, ha a legkisebbek, a mi válogatottjaink majd ott szurkolhassanak az eseményen. Szokják a nemzetközi meccsek hangulatát, illetve hogy tudják mire számíthatnak majd ők is hazai pályán 2023-ban. Szerintem a járványhelyzet miatt idén még nem fogunk nemzetközi meccseket játszani, de bízom benne, hogy jövőre már felmérhetjük a tudásunkat az európai mezőnyben is.

Gyurkó Sándor reméli a fiúknak már ősszel is sikerül néhány találkozót játszani.

- A tervek szerint az év második felében a 16-18 fős szűkített kerettel már felkészülési tornákon veszünk részt. Az augusztusi, debreceni Eötvös-kupára már kaptunk meghívást. Az év végén pedig szeretném, hogy a külföldi színtéren is kipróbáljuk magunkat. Mindenképpen fontos lenne, hogy lássuk hol tart ez a korosztály a nemzetközi összevetésben.

U14-ES LEÁNY GYERMEKVÁLOGATOTT KERETE:
1. TURNUS:Ajtony Szofi (MTK), Barta Fruzsina (BRSE), Bíró Eszter (MTK), Csákváry Kinga (SZOSI), Derdák Éva (SZOSI), Dibusz Viktória (UTE), Fetter Zenina (Vasas), Gulyás Bernadett (BRSE), Gyurkó Gloria Alexa (SZOSI), Gyürk Ilona (Dunakanyar), Horváth Szonja (SZOSI), Kecskés Kinga (MTK), Kiss Zora (Dunakanyar), Komondi Réka (SZOSI), Kovács Anna Nóra (SZOSI), Márkus Nóra (Vasas), Németh Luca (SZOSI), Ott Zsófia (Dunakanyar), Piros Janka (Dunakanyar), Skultéti Lotti (Vasas), Spartá Zora Eliána (Dunakanyar), Szabados Emma Blanka (UTE), Széll Luca Ágota (BRSE), Tóth Panna (MTK), Tóth Petra (BRSE), Tóth Szonja Szófia (BRSE), Vörös Petra (SZOSI) 


utanpotlassport.hu