Teljesítményélettani paraméterek gyermekeknél

2021.05.25

Az akut fizikai terhelés hatására létrejövő alapvető élettani reakciók hasonlóak minden életkorban, így a gyermekeknél is. Jelentős mennyiségi különbségek figyelhetők meg azonban életkortól és a biológiai érettség stádiumától függően. Az lentebbi táblázat összefoglalja a teljesítményélettani paraméterek (anyagcsere, cardiovascularis, pulmonaris) jellemző változásait a felnőttekével összehasonlítva.

A gyermekek maximális oxigénfelvételének abszolút értéke (aerob kapacitás) lényegesen alacsonyabb a felnőttekénél, míg a relatív aerob kapacitásban fiúk esetében nincs különbség, lányoknál kicsit magasabb, mint felnőtt nőknél. A csúcs-oxigénfelvétel gyermekeknél pontosabban jellemzi az aerob erőkifejtést, mint az aerob kapacitás, mivel a helyi izomfáradtság és a relatíve alacsony koncentrálóképesség nem mindig teszi lehetővé a valódi maximum elérését. A maximális oxigénfelvétel közvetlenül arányos az egyén biológiai érettségével (a sovány testtömeggel, a testtömeggel és a testmagassággal).

A maximális oxigénfelvétel közel azonos mértékben nő mindkét nemnél, 12 éves korig. Ezt követően a fiúké tovább növekszik 18 éves korig, míg a lányoknál 14 éves kor után alig változik. Az aerob állóképesség növekedéséért az oxigénszállító képesség és az energiaszolgáltató folyamatok kapacitásának javulása a felelős.

A nemzetközi irodalom vitatja a maximális oxigénfelvétel pubertás előtti edzhetőségét, sokan azonban a maximális oxigénfelvétel 5-18 %-os javulásáról számolnak be állóképességi edzést követően gyermekeknél. Az egyik legújabb közleményben 69 tanulmány metaanalízise alapján megállapították, hogy aerob edzéshatásra átlagosan csak 2 ml/kg/perces aerob kapacitás javulás várható.

Állóképességi edzésre gyermekeknél is élettani adaptáció jön létre, de a gyermekkori fittség javításához és fenntartásához szükséges edzés mennyisége és minősége nem egyértelműen tisztázott.

sportorvos.hu