Advent időszaka - 1. gyertya

2020.11.29

Advent, a karácsonyt megelőző négy hét az elcsendesedés és a várakozás időszaka, amely a december 25. előtti negyedik vasárnapon veszi kezdetét. Idén az első gyertya lángja november 29-én lobban fel a háztartásokban, az utolsóé pedig december 20-án ragyog fel.

Az első vasárnap mindig november 27. és december 3. közé esik, idén korán, november 29-én gyújtjuk meg a gyertyát. Nemcsak az advent veszi kezdetét ilyenkor, hanem az egészen január 6-ig, vízkeresztig tartó karácsonyi ünnepkör, valamint a keresztény egyházi év. A karácsony előtti negyedik vasárnap a Szent András apostol napjához, tehát a november 30-ához legközelebb eső vasárnap is egyben. A görögkatolikusoknál egy 5. századi hagyományt megőrizve hathetes az advent, így náluk a várakozás időszaka november 15-i vasárnapon indul. A tradicionális koszorúkon elsőként egy, a liturgia színével megegyező, azaz lila gyertyát kell meggyújtani.

Ma a várakozást adventi gyertyagyújtás és naptárbontogatás kíséri. Ezekkel a szokásokkal tulajdonképpen a lelkünket készítjük fel a közelgő ünnepre. Érdemes ilyenkor picit megállni, magunkra és a szeretteinkre figyelni, teát kortyolgatva közösen gyönyörködni a gyertyák fényének imbolygó táncában, és örömmel a szívünkben várni a karácsony csodáját.

femina.hu
radio7.hu