EB 2021: A rutinjuk sokat érhet!

2021.08.16

Ezen a héten megkezdődik a 2021-es női röplabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott története tizennyolcadik, zsinórban pedig a negyedik kontinenstornájára készül. A mostani csapatban három olyan játékos szerepel, aki már a 2015-ös - magyar szempontból rendkívül emlékezetes - Eb-n is ott volt: a csapatkapitány Szakmáry Gréta, a feladó Király-Tálas Zsuzsanna és a nyitásfogadó-ütő, Pallag Ágnes. Velük beszélgettünk a szombathelyi edzőtábor utolsó napjaiban.

Gréti, kezdjük veled! Te és Király-Tálas Zsuzsi már a negyedik Európa-bajnokságotokra készültök. Összehasonlítva a korábbiakkal, milyen ez a mostani csapat?

Sz. G.: Fiatal csapatunk van, amelyben extra a motiváció, hogy megmutassa a tudását az Európa-bajnokságon. Hatalmas megtiszteltetés egyébként, hogy most először csapatkapitányként vághatok neki egy Eb-nek, igyekszem a legjobb tudásom szerint ellátni ezt a feladatot is.

K-T. Zs.: Én azt szeretném, hogy azok a játékosok, akik most az első Eb-jük előtt állnak, olyan élményekkel gazdagodjanak ezen a tornán, mint mi a 2015-ös viadal alkalmával. Nekünk az volt az első, rutintalanok voltunk, de nagyon akartuk a sikert, s az azeriek elleni bravúrnak köszönhetően bejutottunk a legjobb 12 csapat közé.

P. Á.: Van egyébként hasonlóság a 2015-ös és a mostani csapat között. A hat évvel ezelőtti egy nagyon jó mentalitású együttes volt, a fiatal és a rutinos játékosok megfelelő arányban voltak kiválogatva és nagyszerű egységet alkottak, nem voltak klikkek, s ennél a gárdánál is azt érzem, hogy megvan a szív, az egymásért való küzdés, ami nagy erősségünk lehet az Európa-bajnokságon. Egy sajnálatos sípcsontsérülés miatt nekem az előző két kontinenstorna kimaradt, de most - lekopogom - minden rendben, s nagyon várom már a zadari mérkőzéseket.

Az Eb-újoncoknál a jó értelemben vett versenydrukk, netalántán lámpaláz előfordulhat, főleg a torna elején. Ilyenkor is nagyon sokat számít majd a jelenlétetek. Milyen útravalóval láttátok, látjátok el a fiatalabb játékosokat?

K-T. Zs.: Az előző Eb-k tapasztalatait is felhasználva talán azt emelném ki mindenki számára, legyen az rutinos vagy fiatal, hogy egy ilyen jelentős tornán minden egyes pályán töltött percet meg kell becsülni. Nagy dicsőség már az is, hogy kijutottunk, de ha már itt vagyunk, akkor meg kell próbálni a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Hozzátenném, s ez szintén tanulság az elmúlt tornákról: ha véletlenül nem sikerülne úgy a kezdés, ahogy tervezzük, akkor sem kell csüggednie senkinek, hisz lesz még bőven esély a javításra.

Sz. G.: Nem mondanám, hogy izgulnak az újak. Mindenki határozott és motivált. Nagyon jó edzéseket végeztünk a Savaria Kupa után is, azelőtt pedig komoly terhelést kaptunk, szerintem mindenki a legjobb formában utazik majd a tornára és mindent megteszünk a továbbjutásért.

P. Á.: Ami az edzéseket illeti, tényleg nagyon sokat dolgozunk és mindenki teszi becsülettel a dolgát. Fontos, hogy a nyitásfogadásunk is legalább olyan stabil legyen, mint az Eb-selejtezők alatt volt. Sok olyan reggeli edzésünk volt, amikor csak a nyitást, nyitásfogadást gyakoroltuk. A stabil fogadójáték mellett örömmel mondhatom, hogy van több olyan játékosunk, akik húzott, agresszív szerváikkal bizony meglephetik majd az ellenfeleket.

Hat válogatott alkotja az Eb-csoportot, négy jut majd a nyolcaddöntőbe. Első ránézésre az olaszok kiemelkednek a zadari hatosból, a többi csapat pedig nagy harcot vív majd a maradék három továbbjutó helyért. Ti hogy látjátok?

K-T. Zs.: Valóban úgy tűnik, hogy az olaszokat leszámítva ez egy kiegyensúlyozott csoport. Az olimpia és a legutóbbi világbajnokság is megmutatta, hogy nincsenek lefutott meccsek, mindenki ellen a legjobb tudásunkra lesz szükségünk. Én a legelső mérkőzésünket, a szlovákok ellenit várom jelenleg a legjobban, ugyanis ifjúsági és junior válogatottként is sokszor találkoztunk egymással, mindig nagy küzdelem jellemezte ezeket az összecsapásokat. Ráadásul a továbbjutás szempontjából is fontos lesz a szlovákok elleni meccs.

P. Á.: Mindegyik csoportmérkőzés tartogat izgalmakat. Ha két csapatot megelőzünk, akkor megvan a továbbjutás, ezt szeretnénk elérni.

Sz. G.: Ez a csoport csak első ránézésre tűnik kellemesnek, tudásunk legjavára lesz szükségünk a továbbjutáshoz. Ha azt a röplabdát be tudjuk mutatni, amit edzéseken, akkor teljesülhetnek a céljaink. Sajnos, nagy törés volt az egész csapat számára, mikor a rendezők bejelentették, hogy nem lehetnek drukkerek a zadari mérkőzéseken. Bízom benne, hogy a televízió képernyőin keresztül vagy az interneten követik majd a meccseinket a szurkolók, s adják nekünk a sok-sok pozitív energiát!

Froetsch Károly

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja (Zadar, 2021)
Augusztus 20., 20:15: Magyarország-Szlovákia; Tv: M4 Sport
Augusztus 21., 20:00: Magyarország-Svájc; Tv: M4 Sport
Augusztus 22., 20:00: Magyarország-Olaszország; Tv: M4 Sport
Augusztus 24., 17:00: Magyarország-Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország-Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

A magyar női válogatott Eb-kerete
Centerek:
Gyimes Zsófia (UTE), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Békéscsaba)
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Feladóátlók: Németh Anett (SC Potsdam, német), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli), Török Kata (Vasas Óbuda)

Forrás hunvolley.hu