Eb 2021: tisztes helytállás az olaszok ellen

2021.08.22

A magyar válogatott szépe helyt állt, de a papírformának megfelelően 3:0-ra kikapott a világbajnoki ezüstérmes, olimpiai negyeddöntős olasz válogatottól az Európa-bajnokság harmadik fordulójában, Zadarban.

Női Európa-bajnokság, 3. forduló, C csoport:
Magyarország-Olaszország 0:3 (-16, -15, -19)
Zadar, 150 néző. V: Fernandez Fuentes (spanyol), Jankovic (szerb).
Magyarország: Szűcs K., Gyimes 3, Bagyinka 4, Szakmáry 8, Pekárik, Vezsenyi. Csere: Tóth F., Juhár (liberók), Török 3, Király-Tálas, Németh A. 4, Kiss G. 2, Papp O. 4, Pallag. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
Olaszország: Pietrini 16, Fahr 5, Egonu 17, Sylla 8, Chirichella 5, Orro 5. Csere: De Gennaro (liberó). Szövetségi kapitány: Davide Mazzanti.
EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Jakub Gluszak:
- Mivel az elmúlt két mérkőzés elsősorban mentálisan igen sokat kivett a csapatból, úgy döntöttünk, mindenkinek adunk ma játéklehetőséget, már csak azért is, mert megérdemlik, hogy egy ilyen szintű csapat ellen pályára lépjenek. Összességében elégedett vagyok a látottakkal, bátran játszottunk, a sok hiba pedig elsősorban annak volt köszönhető, hogy a támadásoknál a blokkok szélét kerestük, mert csak így volt esélyünk a pontszerzésre. Ami biztos, hogy a következő két, sorsdöntő találkozóra a potyalabdák kihasználásában javulnunk kell, agresszívabbnak és hatékonyabbnak kell lennünk. Gratulálok a csapatnak, főleg azoknak, akik először léptek pályára ilyen játékerőt képviselő ellenféllel szemben.

A mieink a szombati vereséget követően érthetően csalódottak voltak, ugyanakkor vasárnap máris eljött a lehetőség a javításra - ha nem is a győzelmek számának növelésének reményében, de a lelkek ápolása szempontjából fontos volt az olaszok elleni összecsapás is. Jakub Gluszak szövetségi kaptány a reggeli edzés alatt pihenőt adott az előző két találkozót végigjátszó kulcsemberek közül Szakmáry Grétának és Pallag Ágnesnek, akik csak nyújtottak és hengereztek. A többiek a szokásos rutin szerint dolgoztak, a lengyel kapitány pedig már ekkor közölte, hogy az olaszok ellen mindenki játszani fog. A tréner előzetesen azt kérte tanítványaitól, hogy élvezzék a világklasszisok - vagy ahogy a csapatkapitány Szakmáry fogalmazott, a példaképek - elleni összecsapást, és próbálják meg a lehető legjobban megnehezíteni a dolgukat.

A kezdőcsapaton három helyen változtatott a szakvezető: Bagyinka Fanni, Vezsenyi Adrienn és Szűcs Kinga is lehetőséghez jutott. A túloldalon Davide Mazzanti a lehető legerősebb felállásban küldte pályára együttesét. Az első két pontot a mieink szerezték, de az olaszok jó blokkokkal jelezték, a lehető legrövidebb idő alatt szeretnék lezárni a találkozót (4:9). A mieink mezőnyben többször is sikeresen akadályozták meg a rivális pontszerzését, Bagyinka hatalmas sáncával pedig mínusz háromra zárkóztunk (8:11). Az átjövő labdák ledobásával meggyűlt a bajunk, az olaszok ennek, valamint Paola Egonu ászainak is köszönhették, hogy megnyugtató előnyt építettek ki (10:17). A hajrában a csereként beállt Németh Anett sikeres támadásával, majd blokkjával két szettlabdát hárítottunk, de a végén az olaszok örülhettek (16:25).

A második felvonás elején Szakmáry húzta a mieink szekerét, vezettünk is néhány ponttal, de sajnos ezúttal a többiektől nem érkeztek a jó támadásbefejezések, így Gluszaknak hamarosan időt kellett kérnie (6:10). A következő labdamenet után Kiss Gréta váltotta Szűcsöt, majd Király-Tálas Zsuzsanna és Németh Anett is jött kettős cserében. Az olaszok nem tudtak jelentősen ellépni, öt-hatpontos fórjukat azonban magabiztosan tartották, mivel Myriam Sylla is játékba lendült. Nálunk érkezett a remekül teljesítő Szakmáry helyére Török Kata, és bár az olaszok tudták még növelni előnyüket, ezúttal sem vallottunk szégyent (15:25).

A harmadik játszmára Gluszak Juhár Dalmát és Papp Orsolyát is harcba küldte, így a maga 25 évével Gyimes maradt a legidősebb a pályán lévők közül. A fiatal átlagéletkorú együttes a szett elején szépen tartotta a lépést az olaszokkal, vezetett is, de a rivális 6:5 után sorozatban hét labdamenetet nyert és fordított. A hajrában pár labdamenet erejéig Pallag is lehetőséget kapott, így mindenki játszott az olaszok ellen. Az utolsó labdamenetekben is küzdött, hajtott a magyar csapat, amely három mérkőzéslabdát is hárítva vállalható vereséget szenvedett a világ egyik legjobb együttesétől (19:25).

A mieink hétfőn pihennek, kedden pedig a házigazda, eddig veretlen horvátokkal találkoznak.

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja
Augusztus 24., 17:00: Magyarország-Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország-Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

További eredmények:
C-csoport, Zadar
Horvátország-Szlovákia 3:0 (21, 14, 13)
Az állás: 1. Horvátország 9 pont/3 mérkőzés (9:0 szettarány), 2. Olaszország 6/2 (6:0), 3. Magyarország 4/3 (5:7), 4. Svájc 2/2 (3:5), 5. Szlovákia 0/2 (1:6), 6. Fehéroroszország 0/2 (0:6)

A-csoport, Belgrád
Oroszország-Azerbajdzsán 3:0 (16, 17, 13)
Szerbia-Belgium 3:0 (21, 21, 21)

B-csoport, Plovdiv
Spanyolország-Görögország 3:2 (22, -24, 16, -22, 13)
Németország-Bulgária 3:2 (13, -16, 21, -18, 10)

D-csoport, Kolozsvár
Törökország-Svédország 3:0 (29, 21, 11)
Hollandia-Románia 3:1 (12, -25, 17, 14)

forrás: hunvolley.hu