Edzés előtt hengerezel vagy masszíroztatsz? Inkább ne tedd..

2021.04.21

Manapság egyre elfogadottabb szemlélet, hogy sportolás előtt jót tesz az izmoknak a masszázs. Ezért gyakran láthatjuk, hogy az edzőteremben hengerezéssel kezdenek a vendégek, vagy meccsek előtt a masszőrök átgyúrják a sportolókat.

De valójában miért is? Mi a cél? Teljesítmény fokozás vagy talán csökkenteni a sérülés esélyét?

Az alaphipotézis ezzel kapcsolatban az, hogy a masszázs, SMR hengerezés "bemelegíti" az izmokat, hatékonyabbak lesznek, így jobban fogunk teljesíteni edzésen.

A legfrissebb kutatásoknak hála, megdőlni látszik ez a vélekedés.

Egy 2018-as vizsgálatban 17 rövidtávfutó teszteltek és az találták, hogy annak a csoportnak, amelyik bemelegítésnek masszázst használt jelentősen csökkent a 60 méteres sprint teljesítménye, a kontroll csoporthoz képest. [1]

Egy másik 2018-as tanulmányban, ahol 9 különböző vizsgálatot összegeztek, szintén hasonlók a tapasztalatok.Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a 9 percnél hosszabb masszázs már negatív hatást válthat ki, mivel csökkenti az alsó végtag maximális erejét. [2]

A pontos okok még nem tisztázottak, de feltehetően hozzájárul, hogy:

A masszázs által kapott új ingerek meglepően zavarhatják a testet, megváltozhat az idegek vezetőképessége, vagyis egy "sokk"-ba kerül a szervezet még akkor is, ha ez egyben felpezsdítőn, élénkítően is hat.

Ilyenkor fájdalom és rossz közérzet léphet fel, ami a teljesítmény romlásához is vezethet. Ismerős az érzés, amikor masszázs után egy kellemes fáradtságot érzünk?