Fiatal sportolók és aktív gyermekek táplálkozása

2020.07.25

Mivel napjainkban rengeteg gyermek sportol, egyre több szülőben merül fel az a kérdés, hogy helyesen táplálkozik -e sportoló gyermeke? Gyakran teszik fel a szülők azt a kérdést, szükségük van- e a sportoló gyermekeknek több kalória és fehérjebevitelre vagy sportitalokra? Az alábbi cikkben Nancy Clark, a fenti- és egyéb kérdések megválaszolásával tiszta vizet önt a pohárba.

Le tudná írni a különbséget (ha egyáltalán van) egy aktív gyermek és egy sportoló gyermek között?

Ez nagyban függ attól a korosztálytól, amelyről éppen beszélünk. 1 és 3 év közötti kisgyermekeknek nem kellene mást csinálni, mint sportolás közben játszani. Ebben a korban még nem kellene részt venniük komoly versenyeken. A szülőknek az lenne a feladatuk, hogy ösztönözzék gyermekeiket arra, hogy játszanak és élvezzék a fizikai aktivitást. Minden gyermeknek "aktív gyermeknek" kellene lennie ebben az életkorban és nem szabadna engedni, hogy a sport stresszforrás legyen számukra.

Ahogy a gyermekek idősebbek lesznek, úgy lehet őket bevezetni a versenyzés világába - ekkor válnak "sportoló gyermekké". Ez azt jelenti, hogy több időt vesznek igénybe az edzések és a versenyek is. Ha a gyermekünk táplálkozása nem megfelelő, az meg fog mutatkozni a sportteljesítményükben is.

Melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha megfelelő táplálkozást szeretnénk biztosítani fiatal sportoló gyermekünk és aktív gyermekünk számára?

Az egészséges étkezés a legfontosabb. Ez azt jelenti, hogy mindig előre kell tervezni. A szülők képesek egy egész hűtőtáskát tele pakolni annak érdekében, hogy fiatal gyermekük vagy gyermekeik megfelelően táplálkozzanak a verseny alatt.

A cikk folytatása: ITT