Fontos kérdésekben döntött az elnökség

2021.02.10

Idei első ülését tartotta a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége, amelyen számos fontos - TAO kérdéseket, válogatottakat, a terem-, a strand- és az ülőröplabda-bajnokságot érintő - döntéseket hozott.

18 témakörben hozott döntéseket az elnökség, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy elfogadták a szövetség TAO sportágfejlesztési programt, amelybe több új elem is bekerült, többek között a sportág képi megjelenítésének egységesítését szolgáló csomag és Ovi-Röpi fesztiválok szervezése is.

Szintén a TAO-t érintő kérdés a sportág rendelkezésére álló keret összegének elosztása (pontos összeg az EMMI közlését követően várható), melyben az infrastrukturális beruházás keretét nem csökkenti az elnökség, de ezen a soron csak 2021 szeptember 30-ig tervezi a TIG kiadását és az ezután fennmaradó maradvány összeget október 01-ét követően a működési jellegű jogcímekre csoportosítja át.

A szövetség igyekszik segíteni azon szervezeteknek, amelyek nehezebben jutnak támogatáshoz, így újra úgynevezett puffer összeg kialakítását is tervezik. A tagszervezetek működési feltételeinek javítása érdekében a szövetség programjára 2021 évben feltölthető, korábban jóváhagyott összeget a sportág számára meghatározott TAO keret csökkentésével azonos százalékban csökkenti (várhatóan 20 százalékkal). Továbbá az elnökség elfogadta a javaslatot, hogy 2021. március 01-ét követően a 2019/2020 évi sportfejlesztési programok kapcsán támogatási igazolást működési jogcímen nem állíthat ki a TAO iroda.

Előzetesen elfogadta az elnökség a 2021-es költségvetés tervét, melyet minden hónapban figyelemmel kísérnek és vizsgálnak. Emellett személyi kérdések is szóba kerültek.

A válogatottakat érintő kérdéskör, hogy a májusi Európa-bajnoki selejtezők helyszíne, ahogyan korábban is, Szombathely lesz. A felkészülési programról és a keretekről a szövetségi kapitányok tervezetét várják.

A strandröplabda országos bajnokság versenykiírását és szabályait is elfogadták, amely hamarosan publikálásra kerül, ahogyan az ülőröplabda kiírások is. Támogatva hóröplabda csapataink indulását az European Tour-on a leadott előterjesztés alapján a hóröplabda Európa-bajnokságra való kvalifikációt tűzte ki célul. Arról is határozat született, hogy az MRSZ együttműködési szerződést köt a Teqvoly-val, s az ezzel kapcsolatos szerződés aláírására dr. Kovács Ferenc elnök kapott hatalmazást.

A Budapesti Röplabda Szövetség kérésére az MRSZ elnöksége megszüntette a Budapest bajnokságok felfüggesztését, így azok várhatóan már februárban folytatódhatnak.

Fontos változás továbbá a halasztási protokollban, hogy a COVID-járvány miatt elhalasztott mérkőzések esetén a versenykiírás halasztott mérkőzésekre vonatkozó rendelkezései nem érvényesek. A Nemzeti Sporttal kötött együttműködési megállapodás miatt az Extraliga versenykiírásában szereplő kötelező mérkőzés utáni (a találkozó lefújását követően legkésőbb 30 perc múlva) edzői nyilatkozatok elmulasztásáért járó büntetést 100.000 forintban állapították meg.

hunvolley.hu