Gratulálunk korábbi játékosunknak!

2021.03.29

A DKSE korosztályos válogatott röplabdázója, Kecskeméti Bálint tavaly mindössze 16 évesen bemutatkozhatott már a másodvonalnak számító NB I-ben. Ám töretlen fejlődését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ifjú kora ellenére a jelenlegi évadban már négy alkalommal játszott az Extraligában vitézkedő dunaújvárosi együttesben.

A férfi élvonalban szereplő Dunaújvárosi KSE csapatáé Magyarország egyik legmeghatározóbb röplabda utánpótlásbázisa. Játékosai közül többen a korosztályos válogatottak meghatározó tagjai. A jelenlegi felnőttegyüttes egyik kiemelkedő reménysége a 17 éves Kecskeméti Bálint. A fiatal játékost arról kérdeztük, mennyire érezte mélyvíznek az Extraliga szintjét.

"Azt gondolom viszonylag gyorsan sikerült felvennem az első osztály ritmusát, hiszen a tavalyi szezonban szinte valamennyi élvonalbeli gárdával találkoztunk már a Magyar-kupában, illetve más mérkőzéseken. Az előző idényben ugyan még izgultam a pályára lépések előtt, de mostanra már abszolúte hozzá szoktam - fogalmazott az Utánpótlássportnak az U18-as nemzeti csapat szélső ütője. - A támadó oldalon magabiztosabbnak gondolom magam, ott megbízhatóbb teljesítményt nyújtok, viszont védekezésben még sokat kell javulnom".

Kecskeméti olyan ikonoktól tanulhatja el a sportág apróságait, mint a 44 éves - közel két évtizedig külföldön játszó - Mészáros Dömötör.

"Folyamatosan segíti tapasztalataival a fiatalokat, mindig van pár jó szava, miken kellene netán javítani. Legyenek azok technikai vagy taktikai elemek. A nyitásfogadások és a szervák terén például remek tanácsokkal látott el engem is. Igazi maximalista, profiként viselkedik a pályán. Mindig nyerni akar, és ezt a mentalitást igyekszik tovább adni a többieknek."

A Fejér megyei alakulat vezetőedzője, Tomanóczy Tibor szerint a korosztályos válogatott reménység jó úton jár, hogy a "nagyok" között is meghatározó játékos váljon belőle.

"Fiatal kora ellenére az idei szezonra már bekerült a 14 fős első keretünkbe. Látszik rajta, hogy napról napra folyamatosan fejlődik. Példaértékű hozzáállással van megáldva, és mindig élni tud a kapott lehetőséggel. Több poszton is be szoktam vetni: az eredeti posztja, a szélső ütő mellett a center, illetve a feladóátló pozícióban is megállja a helyét. Idővel pedig egyre nagyobb szerepet fog kapni. Azonban vigyázni kell a terheléssel a hasonló korú tehetségek esetén. Bálint egy magas, vékony alkat, akinek még fizikailag sokat kell előrelépnie, hogy stabil Extraligás röplabdázó lehessen, de úgy vélem, minden adottsága megvan hozzá" - nyilatkozta a tréner.

A szakembert a fiatal szélső ütő képességei és a testfelépítése az olasz válogatott klasszisára emlékeztetik.

"Bálint játékstílusáról mindig a Civitanova csapatkapitánya, Osmany Juantorena jut eszembe. Az olasz olimpiai és világbajnoki ezüstérmes játékos a világ legjobbjai közé tartozik a posztján. Bízom benne, hogy a 17 éves játékosunknak is sikerül hasonlóan kiaknázni a benne rejlő potenciált."

utanpotlassport.hu