NEMECSEK SPORT – új gyermekvédelmi program

2022.03.22

A Hintalovon Alapítvány a sportélet kiválóságaival és a Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottságával karöltve új gyermekvédelmi programot indít útjára NEMECSEK Sport néven, melynek célja, hogy közösen tegyenek a gyermekvédelemért a sport terén. Céljuk egy olyan új gyermekvédelmi irányelv összeállítása, amelyben a sport minden résztvevőjének szempontja érvényesül, és amely biztonságosabbá teheti a sport világát a gyermekek számára.

A program végső célkitűzése, hogy konkrét eszközöket nyújtson a szabadidő- és versenysporttal foglalkozó egyesületeknek a bántalmazás megelőzésére, jeleinek felismerésére, kezelésére, ezáltal növelve a gyermekek jóllétét és biztonságát a sportban.

Első lépésként egy online kutatás indult, amelynek célja, hogy feltérképezzék a gyermekkori sportoláshoz kapcsolódó élményeket és világosabb képet kapjanak arról, hogy mennyire elterjedt probléma a gyermekek bántalmazása a sportban. Az eredmények alapján pedig olyan programokat dolgoznak ki, amelyek a jövőben megelőzhetik a gyermekek bántalmazását.

A kérdőívet olyan 18. életévüket betöltött felnőttek tölthetik ki, akik gyermekkorukban szervezetten sportoltak.

A program szempontjából kiemelt fontosságú, hogy minél több potenciális kitöltőhöz eljuttathassák kérdőívüket, ezáltal minél alaposabb képet kaphassanak a felnőtt sportolók gyermekkori tapasztalatairól.

mdsz.hu