Új nemzetközi fittségmérési rendszer része lett a NETFIT®

2021.07.15

Kétségkívül a gyermekek és a fiatalok a legnagyobb áldozatai a COVID-19 járvány következtében bevezetett korlátozásoknak. A serdülőkor körüli egyébként is érzékeny időszakban csaknem egy évet töltöttek el társas elszigeteltségben, nagyon kevés mozgással. A testi, szellemi és szociális egészségükre, valamint a kognitív képességeikre gyakorolt következmények riasztóak!

A COVID-19 járvány enyhülése után Európának a teljes népesség tekintetében, de különösen a fiatalok körében szembe kell néznie az inaktivitás negatív tendenciájával és a fittségi állapot romlásával, ami a jövőben potenciális egészségügyi problémákhoz vezet. Ezért most minden eddiginél fontosabb a fittségi állapotra vonatkozó megbízható információ. Csak ilyen adatok alapján van lehetőség ugyanis hatékony nemzeti és európai szakpolitikai javaslatokat megtervezni, amelyek célja a COVID-19 járvány miatti korlátozások negatív hatásainak csökkentése, érdemi visszajelzés nyújtása az egyéni fittségi állapotról, valamint a fizikai aktivitással járó beavatkozások megtervezése és hatásvizsgálata.

Éppen ebből a célból alakult meg a Ljubljanai Egyetem vezetésével és az Erasmus + Sport program társfinanszírozásával egy magasan képzett szakértőkből álló nemzetközi hálózat, a FitBack. A projekt keretében pedig létrejött egy egyedülálló, többnyelvű FitBack internetes platform.

Gregor Jurak, a FitBack hálózat és a szlovéniai Ljubljanai Egyetem SLOfit kutatócsoportjának vezetője elmondta: "Ez az ingyenes webplatform két nagyon hasznos eszközt kínál, amelyek két különböző célcsoport számára nyújtanak tájékoztatást:

- az egyedülálló FitBack riport a gyerekek fittségi állapotáról a tanárok, szülők, edzők és orvosok számára;

- alapvető információk a gyermekek és serdülők fittségi állapota monitorozásának megtervezéséhez és gyakorlati megvalósításához szakpolitikai döntéshozók számára, nemzeti, regionális vagy helyi szinten."

"A kollégák segítségével egész Európából több mint 10 millió adatot gyűjtöttünk össze, amelyek a 6-19 éves fiatalok fizikai fittségét jellemezték, és ezeket az adatokat felhasználtuk az európai fittségi sztenderdek felállításához." - mondta Francisco B. Ortega, a spanyol Granadai Egyetem PROFITH kutatócsoportjának társigazgatója, ismertetve a projekt alapvető tudományos törekvéseit. "Ezeket a sztenderdeket a FitBack visszajelentő rendszerben használjuk fel, amely már elérhető minden európai tanár számára. Ugyanakkor ennek alapján létrehoztuk az európai fittségi térképet is." - teszi hozzá Luis B. Sardinha, a portugál Lisszaboni Egyetem Humán Kinetikai Karának dékánja.

Tuija Tammelin, a finn LIKES intézet igazgatója kiemeli a fizikai fittség monitorozására szolgáló rendszerek létrehozásának útmutatóit: "Azon országok tapasztalatai alapján, amelyek már működtetnek nemzeti egységes fittségmérési tesztrendszert (vagyis a szlovén SLOfit, a portugál FitEscoula, a NETFIT® Magyarországon, a szerb rendszer és a Move! Finnországban), 10 lépéses javaslatot terveztünk egy infografikával kiegészítve. Úgy gondoljuk, hogy ezen dokumentum ösztönözni fog majd más európai országokat, hogy létrehozzák saját fittség-monitorozási rendszereiket, és támogatni fogja őket ebben a folyamatban."

Claude Scheuer, az Európai Testnevelési Egyesület elnöke a diákok körében történő fittségi eredmények nyomon követésének szerepét ismerteti: "A fizikai fittség és az alapvető motoros képességek kulcsfontosságúak a testkulturális műveltség szempontjából. Azok, akik jobb testkulturális műveltséggel rendelkeznek, jobban rá vannak hangolva a testük megfelelő működésére, és a jövőben jobb helyzetben lesznek, amikor az egész életen át tartó testmozgási szokások kialakulnak."