Újabb öt évig dr. Kovács Ferenc az MRSZ elnöke

2020.09.07

A Testnevelési Egyetem Athén termében tartotta meg tisztújító küldöttgyűlését a Magyar Röplabda Szövetség. A küldöttek egyhangúan fogadták el az MRSZ 2019-es pénzügyi és szakmai beszámolóját, valamint a 2020-as tervezetet. Három alapszabály-módosításból kettőt szavaztak meg, majd jött a tisztújítás, amelyen teljes egyetértésben újabb öt évre bizalmat kapott az eddigi elnök dr. Kovács Ferenc, és kialakult az elnökség és az ellenőrző testület tagsága is.

A napirendek előtt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián köszöntötte a közgyűlést, mindenkit megnyugtatott, hogy jövőre lesz olimpia Tokióban, majd a magyar röplabdázással kapcsolatban elmondta, hogy abban bízik, hogy tovább folytatódik majd az a remek együttműködés, ami a MOB és az MRSZ között az elmúlt években kialakult.

Ezt követték a 2019-es év pénzügyi és szakmai beszámolói, illetve a 2020-as esztendő tervei - már amennyit nem kellett törölni a pandémia miatt -, amelyeket Ludvig Zsolt főtitkár prezentált. s amelyeket a 60 fős tagság ellenszavazat nélkül fogadott el. csakúgy, mint az Ellenőrző Testület beszámolóját.

A Price Waterhouse Coopers, az MRSZ működését vizsgáló elemzése után következett az 5. napirendi pont tárgyalása, amely a szövetség alapszabályának módosítása volt. Ennek első két pontja - hogy a közgyűlést küldöttgyűlés váltja fel, illetve, hogy a különböző bizottságok neveit törlik az alapszabályból és a továbbiakban az elnökség hatásköre a bizottságok létrehozása és megszüntetése (mind a PwC javaslatai alapján) - ellenszavazat nélkül elfogadásra került, azonban az elnökség létszámának tizenegy főről hétre csökkentése már nem ment át a tagságon - ehhez háromnegyedes többség kellett volna.

Ezután következett a tisztújítás: miután dr. Kovács Ferenc volt az egyedüli elnökjelölt, így őt nyílt szavazással, teljesen egyhangúlag támogatta a küldöttgyűlés. Az elnökségi tagoknál már nem volt ennyire egyszerű a helyzet, hiszen a tíz helyre tizennégyen pályáztak.

Az első körben Ancsin Ildikó, Baran Ádám, Buday Balázs, Kárpáti László, Németh Lajos, Tálos Péter, Varga Péter és Weczera Csaba kapta meg az elnökségi mandátumhoz szükséges 50 százalékos támogatást. A maradék két hely eldöntéséhez azonban még két körre volt szükség. Végül Orosz Ferenc és Sarlós Márton kapta meg a bizalmat.

Ezt követően már csak az Ellenőrző Testület új elnökének és új tagjának megválasztása volt hátra (a harmadik tag, Barta László maradt a pozíciójában), s végül elnöknek egyedüli jelöltként a korábbi elnökségi tagot, Hetényi Márkot, illetve tagnak Dr. Fekete Dalmát választották meg.

Tehát ezzel a személyi összetétellel kezdi meg a munkáját az MRSZ a következő öt esztendőben.

forrás: hunvolley.hu